În zilele astea avem 2 băieți care lucrează în baia noastră, iar astăzi am avut la masă mămăligă cu pește și cu legume, toate pregătite de Doreen, soția lui Stanley.
Malawienii mănâncă foarte mult pește, și asta nu din motive de sănătate neaparat, ci mai mult pentru că peștele este din abundență și este mai ieftin decât carnea de pui, porc sau vită. Lacul Malawi și lacul Chilwa sunt sursele cele mai importante de pește, iar astăzi familia noastră, familia lui Stanley și muncitorii am servit ”njolinjo”, adică ”mlamba” mai mici.
În farfuria mea (poza de mai sus) astăzi am avut:
stânga-sus: malawienii le numesc legume, însă sunt doar frunze tăiate și ușor călite, cu sare.
stânga-jos: sosul în care peștele a fost prăjit, cu puțină ceapă și roșie.
dreapta-sus: mămăligă albă, din porumb alb
dreapta-jos: peștele
Mămăliga se numește ”nsima”, iar restul are un termen general care se aplică la orice ar însoți mămăliga, ”ndiwo”. Pentru a fi mai specifici, Malawienii spun ”ndiwo ya nyama” (ndiwo de carne), sau ”ndiwo ya matemba” (ndiwo de pește) etc.
Localnicii mănâncă mai multe feluri de pește:
 |
| Chambo |
 |
| ”Mbuna”
|
 |
| ”Utaka” |
Etichete: Generale, Malawi, pește